Now Enjoy Free Shipping On All Orders!

Een muizenval voor schimmelgifstoffen

Ik sprong bijna uit de douche toen ik het zag.

In de hoek, achter de shampoo, langs de tegels — zwarte schimmelplekken die giftige sporen de lucht inschoten.

Plotseling begreep ik het. Ik had al een paar weken last van hoofdpijn en normaal heb ik nooit hoofdpijn. Mijn neus en sinussen waren helemaal verstopt. Dat kwam door de schimmel en ik moest er onmiddellijk iets aan doen.

Sanering

Ik rende het huis uit en ging direct naar de apotheek. Ik haalde de sterkste spuitbus tegen schimmel in de badkamer die ze hadden.

Ik ging naar huis, gebruikte de spuitbus en spoot alles af. Ik plaatste een ventilator in de ingang van de badkamer. Ik zette alle ramen van het huis open. En ik hoopte er het beste van.

Niet het echte probleem

De dagen erna hield ik de badkuip als een havik in de gaten. De schimmel kwam niet meer terug. En toch had ik nog steeds hoofdpijn — en kon ik de schimmel nog steeds ruiken als ik langs de badkamer liep. Dit komt door de mycotoxinen die schimmels afgeven.

“Lang nadat je van de schimmel zelf af bent, kunnen mycotoxinen er nog steeds zijn…”

Want weet je, het is niet echt de schimmel zelf waar je bang voor moet zijn — het zijn de kleine schimmelgifstoffen die de echte schade aanrichten. En mycotoxinen kunnen er nog steeds zijn, lang nadat je van de schimmel zelf af bent. Ze hechten zich aan stofdeeltjes en dwarrelen rond in je huis, totdat je ze op een dag inademt en dan — BAM.

De rottende kip behandeling

Ik begon gek te worden. Ik dacht dat ik overal in mijn huis schimmel rook. Mijn symptomen leken erger te worden — mijn hoofd deed constant pijn en ik sliep slecht.

Ik had het erover met mijn vriendin Tammy. En geheel terloops zei ze: “je moet gewoon je badkamer ontgeuren.”

“Ik wilde de stank van de schimmel niet verhullen met geurstoffen…”

“Dat is wel het laatste wat ik nodig heb” zei ik tegen Tammy. Ik wilde de stank van de schimmel niet verhullen met geurstoffen, zodat ik niet meer zou weten of het er nog steeds is. Ik moest permanent van de schimmelgifstoffen af zien te komen.

Tammy lachte alleen maar naar me. “Schat, dat is exact wat ik van plan was” zei ze. En ze vertelde me iets over wat ze haar “rottende kip behandeling” noemde.

Hoe Tammy haar auto redde

Op een dag kocht Tammy een kilo kipfilet. Dat vergat ze in haar auto. En toen ging ze een week op vakantie.

Toen ze terugkwam, stonk de auto echt alsof er een lijk in lag. Natuurlijk liet ze hem grondig schoonmaken en boenen, maar toch bleef de stank hangen. Parfum en geurstoffen vermengden zich gewoon met de stank van de rottende kip en maakten de situatie alleen maar erger. Tammy dacht dat ze haar gloednieuwe Audi voor altijd had geruïneerd.

“Toen ze terugkwam, stonk de auto echt alsof er een lijk in lag…”

Tammy was ten einde raad en probeerde ten slotte nog één ding: een zakje actieve bamboehoutskool. In werkelijkheid gebruikte ze niet slechts één zakje. Ze gooide er vier in haar auto.

Na een dag was de stank van de dode kip aanzienlijk verminderd. Elke volgende dag werd de situatie beter. En binnen een week was de walgelijke stank in de auto van Tammy helemaal verdwenen. En dus vraag ik me af: wat is het geheim achter dit wondermiddel?

Werkt als een muizenval

Actieve bamboehoutskool is hetzelfde spul dat ze in hoogwaardige waterzuiveringsinstallaties gebruiken. In principe werkt het als een muizenval voor hele kleine deeltjes die in de lucht rond dwarrelen.

“Hetzelfde spul dat ze in hoogwaardige waterzuiveringsinstallaties gebruiken…”

Het bestaat uit pure koolstof met miljarden kleine gaatjes er in, net als een microscopische Zwitserse kaas. Als er lucht door deze gaatjes gaat, worden de geurmoleculen, stofdeeltjes en schimmelgifstoffen er in gevangen. Het klonk veelbelovend en ik had niets te verliezen. En dus besloot ik het advies van Tammy op te volgen en het zelf eens te proberen.

Mijn eerste resultaten

Ik kocht drie zakjes Bamboe Fris actieve houtskool. Ik plaatste er twee in mijn badkamer en een buiten in de gang.

Natuurlijk merkte ik in het begin niets. De zakjes zelf hebben geen aroma en het duurt even voordat de lucht door ze gaat en ze hun magie kunnen laten werken. Ik wachtte gespannen en hoopte dat dit echt zou werken.

Binnen enkele uren leek de schimmelgeur geleidelijk te verminderen. Aan het einde van de dag dacht ik dat ik de schimmel niet meer kon ruiken. Ik raakte opgewonden en hoopvol, maar de hoofdtest was nog niet voltooid.

Hoe zit het met de door schimmel veroorzaakte hoofdpijn?

Sinds ik schimmel in mijn huis had, had ik last van een doffe, constante hoofdpijn, iets wat ik normaal nooit heb. En ook toen ik de schimmel kwijt was, bleef de hoofdpijn, omdat de schimmelgifstoffen bleven. Hebben de zakjes met actieve houtskool dit dus opgelost?

“Toen ik de volgende dag wakker werd, was mijn constante hoofdpijn weg…”

Ik denk het wel. Zoals ik al zei, de actieve houtskoolzakjes elimineren de schimmelgeur heel snel, zelfs toen het uitluchten van de badkamer niet hielp. Maar belangrijker is dat toen ik de volgende dag wakker werd, mijn constante hoofdpijn weg was. De verstopte sinus waar ik last van had, was ook weg. De volgende dagen kwam het niet terug en begon ik me weer normaal te voelen. Ik was natuurlijk enorm opgelucht. Maar ik vroeg me ook af of dit allemaal alleen maar toeval was?

3 geurtesten

Tammy had me al verteld hoe goed deze Bamboe Fris zakjes werkten om haar auto te ontgeuren. Ik wilde zien of ze dat in mijn huis ook konden doen en of de zaak met de schimmel gewoon toeval was. En dus deed ik thuis een klein experiment op drie plekken:

  1. De inloopkast van mijn zoon: Met de heel ruimhartige toestemming van mijn tienerzoon plaatste ik een Bamboe Fris zakje in zijn kast. Deze kast rook altijd heel erg muf. Binnen enkele uren zoog het zakje de geurtjes op en rook de kast veel frisser. Klasse: A+.
  2. De hoek met de kattenbak: Onze 13-jarige kat heeft haar eigen speciale hoek met de kattenbak. Hoewel we hem regelmatig schoonmaken, heeft de hoek soms toch een onaangename geur van kattenpis. De Bamboe Fris zakjes verminderden deze geur aanzienlijk, maar hij was niet helemaal verdwenen. Klasse B+.
  3. Binnen in schoenen: Er zijn kleiner formaat Bamboe Fris zakjes die in schoenen passen. Ik heb een setje in de oude sportschoenen van mijn man geplaatst. Binnen enkele dagen verdween het zweterige aroma van versleten schoenen op magische wijze. Klasse: A++.

Blijft 2 jaar goed

Nu ik weet hoe goed deze Bamboe Fris zakjes werken, raad ik ze zelfs aan als ze alleen maar voor eenmalig gebruik bedoeld zouden zijn geweest. Maar nu komt het. Je kunt elk zakje wel twee jaar blijven gebruiken — zolang je een “trucje” kent om ze te resetten.

Zo ongeveer elke maand moet je de zakjes een uurtje buiten in de zon leggen. UV-stralen reinigen en resetten het zakje en laten alle binnenin opgeslagen geurdeeltjes vrijkomen. En, voor het geval je je dit afvroeg, je hebt hier geen fel zonlicht voor nodig. UV-stralen zijn er ook op bewolkte en winterse dagen.

Het is trouwens wel belangrijk om dit buiten te doen. Dat is omdat je niet wilt dat de schimmelgifstoffen en sporen opnieuw in je huis vrijkomen. En dat brengt me op mijn laatste punt.

Klooi niet maar wat aan met schimmel

Als je schimmel in je huis hebt — of vermoed dat je dat hebt — dan raad ik je aan om direct twee dingen te doen:

  1. Verwijder de schimmel met het sterkste schoonmaakmiddel dat je kunt vinden
  2. Koop een set Bamboe Fris zakjes om alle schimmelgifstoffen die nog in je huis rond dwarrelen op te zuigen en te verwijderen

Zodra je de schimmel kwijt bent, is de kans groot dat je nog honderd andere toepassingen in je huis kunt vinden voor deze zakjes. Ze verwijderen alles, van stof tot bacteriën en slechte geurtjes. Ik raad je deze Bamboe Fris zakjes echt aan en ik ben superblij dat ik ze heb gevonden.

Momenteel 40% korting

Ik kwam er net achter dat het bedrijf die de Bamboe Fris zakjes maakt een actie heeft met 40% korting. Ik heb alvast een nieuwe set voor mezelf gekocht — echt, ik kan niet genoeg krijgen van deze dingen. Ik weet niet hoe lang deze actie nog loopt en dus moedig ik je aan om naar hun website te gaan en een setje voor jezelf te kopen, zolang de huidige korting nog duurt.